Sertések kötelező nyilvántartásba vétele

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében ismételten felszólítja  a serténytenyésztőket figyelmét, akiknek tenyészete még nincs regisztrálva, 

regisztráltatniuk kell azt a Gazdasági állatok Központi Nyilvántartásában. Ez a kötelezettség akár egyetlen, saját fogyasztásra szánt sertés nevelésére is érvényes.

Október 26-tól az illetékes hivatal a regisztrálási kötelezettség teljesítését országszerte ellenőrizni fogja, a törvény be nem tartása szankciókat vonhat maga után.

Regisztrálni a Regionális  Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletnél kell Dunaszerdahelyen: munkaidőben, 7.30 és 15.30 között.

Felhívja a tenyésztők figyelmét több szabály betartására a setéspestis terjedésének megelőzése érdekében:

- Tilos az élelmiszerhulladékkal való etetés.

- Meg kell gátolni a háztáji sertés bárminemű kapcsolatát egyéb tenyészetekkel illetve a vadon élő állatokkal.

- Kizárni a sertés vaddisznó tetem bármely részével való érintkezését (levadászott vagy elhullott vaddisznó húsa/állati melléktermék)

- A tulajdonosnak (a sertésért felelős személynek) meg kell tennie a megfelelő biohigiénés óvintézkedéseket az istállóba való belépéskor, mint pl. átöltözni, cipőt átvenni. Az istállóba való lépéskor fertőtlenítést kell végezni.

- Vadászati tevékenység után 48 óráig nem szabad a sertésekkel érintkezésbe kerülni.

- Idegenek nem léphetnek a sertések közelébe, ez vonatkozik a járműforgalomra is. A sertés közelébe lépő személyeket, járműveket dokumentálni kell.

- A házi disznóvágás csak állatorvos felügyelete mellett történhet.

- A tenyészetben nem engedélyezett szaporítás céljából sertést tartani.

- Fertőzött területről származó zöldtakarmánnyal való etetés tilos.

- A tenyészetek épületeinek elzártnak kell lenniük az egyéb állatok elől (vadak, macska, kutya, rágcsálók). Az épület bejáratánál létesíteni kell fertőtlenítő berendezést és átöltöző helyiséget.

- Haladéktalanul értesíteni kell a RÁÉBF-t vagy az állatorvost ha az állat viselkedésében változás történik (kevesebb táplálékbevitel) vagy bármilyen egészségi rendellenesség esetében (bőr színének elváltozása, hasmenés, hányás, erőtlenség).